Jobba hemma och annat som ändras

I tisdags kom beskedet att gymnasier och högre utbildningar rekommenderas att övergå till distans- eller fjärrundervisning. Inte helt oväntat men det gick fortare än vad de flesta väntat sig misstänker jag. Jag hade redan en ”plan” för hur jag skulle kunna flytta över till digitala medier och den verkar än så länge fungera rätt bra, en hel del anpassningar av elevmaterialet behöver man givetvis göra speciellt i praktiska ämnen.

Mitt skrivbord med snabbt förändrad höjd på laptopen

Jag arbetar på en gymnasieskola på Stockholms sida som sedan några år tillbaka kör med chromebooks till eleverna så alla har tillgång till samma verktyg, även om de flesta av mina elever använder sina speldatorer istället. Bilden ovan är hur mitt skrivbord hemma fick snabbanpassas för att få upp datorn lite högre och eleverna slipper titta upp i mitt ansikte, även om det är trevligt att de ser upp till läraren. En bättre lösning kommer troligtvis eftersom det verkar hålla i sig med den här smittan.

EasyEDA som har både schemaritning och simulering

Än så länge verkar det fungera alldeles utmärkt för eleverna att hålla kontakt med mig och andra lärare via google meet, e-post och liknande plattformar. Jag letade efter lite speciella verktyg för att mina elever ska kunna genomföra de kvarvarande laborationerna i ellära som simuleringar istället, jag letade rätt länge och till slut upptäckte jag att ett verktyg som jag använt rätt länge för att skapa scheman för laborationerna även har en simuleringsdel som jag helt missat! https://easyeda.com/ finns det verktyget på, för att kunna arbeta måste man skapa ett konto men det gör eleverna enkelt med det googlekonto som de redan har via skolan. Kvar för mig är att skriva om alla instruktioner och skapa en liten instruktionsvideo om hur det faktiskt fungerar.

Förra helgen var vi uppe hos Patrik & Ellen i Sundsvall vilket idag känns som att vi var ute i sista sekund! De väntar barn och nu är det bara lite mer än en månad kvar tills beräknat datum så det kändes väldigt bra att ha träffat dem innan de senaste reserekommendationerna kom. Vi hoppas på att det värsta utbrottet klingar av på inte alltför lång tid annars får vi lära känna vårt barnbarn via videolänk.

Karta över tillgängliga lägenheter i Sundsvall

De valde för ett halvår sedan att flytta till ett billigare boende, dock i andra hand, som skulle fungera i några år var det tänkt. För några veckor sedan hörde lägenhetens ägare av sig och de är uppsagda och måste vara ute sista augusti så nu jagas det lägenhet mycket tidigare än de tänkt sig. Sundsvall är inte en jättestor stad så utbudet är inte det vi är vana vid här i Stockholm men dessbättre är priserna betydligt lägre. Hittills har de hunnit med ett par visningar, fått löfte om lån och lärt sig mer om hur marknaden fungerar men inte vunnit någon budgivning. Rätt gott om tid men även här misstänker jag att pandemin kan sätta käppar i hjulet!

Vildmarksvägen

Vi kör husbil sedan några år och i de kretsarna känns det inte lika illa inför semestrarna eftersom vi har med oss allt vi behöver i bilen och inte behöver träffa människor mer än i våra ”normala” liv. Vår planering för sommaren var ju vildmarksvägen vilket känns väldigt lämpligt med fricamping och all mat medtagen hemifrån (tyvärr, vill hellre köpa lokalt) så blir spridningen minimal i fjällnära miljö.

Bobby McFerrin – Don’t Worry Be Happy

Personligen är jag inte speciellt orolig för mig själv men samhället som sådant reagerar med panik vilket aldrig är bra!. Jag tror nog att många skulle behöva lyssna lite på den här istället för att läsa diverse paniksidor på sociala medier.

Ta hand om (men ta inte i hand) så ses vi på nätet eller på andra sidan pandemin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s