Femöre – Oxelösund

Ledig fredag till söndag gäller för oss båda och planen var sen rätt länge att åka till Sundsvall och fira Junie och Ellen (barnbarn och barnbarnets mamma) men så blev det inte, tyvärr. I brist på bröd äter man limpa sa min far när jag var liten så näst bäst är en sväng med husbilen men frågan var vart då?

Vi står väldigt sällan på ställplats men har länge funderat på Femöre i Oxelösund så vi styrde iväg vid tiotiden. När vi kom dit någon minut i tolv såg det ut som vi inte skulle få plats med el men vi blev invinkade mot en plats av en mycket trevlig Dethleffs-ägare som samtidigt såg till att personbilen som ställt sig fel flyttade på sig, sista platsen med el blev vår!

Sista ordinarie elplatsen blev vår, trea från vänster

Det betyder inte att ställplatsen är i närheten av full, hela grusplanen mellan vattnet och vägen är ställplats men då utan el (tre extra uttag finns men då krävs lång sladd) så det kom ytterligare ett antal bilar under eftermiddagen. Tråkigt att det blir svårt för de som jobbar att hitta platser att stå på.

Femöre är en fiskehamn men av den sortens aktivitet såg vi inte mycket. Rakt framför vår bil däremot ligger den egentliga hamnen av mer industriell karaktär och där var det verksamhet rätt sent igår och de startade upp klockan sex imorse men det är helt OK ljudnivå enligt mig.

Bakom de röda stugorna ligger ställplatsen

Direkt när vi ställt oss på plats tog vi en kort promenad med hundarna ut till Oxelösunds Segelsällskaps hamn bara för att röra lite på dem och oss.

Efter det blev det lite mys i solen. Lite kyligt om man inte satt i lä men bakom husbilen var det bra och dessutom solen rätt i ansiktet! Vi var inte speciellt väl förberedda matmässigt men hopplocket hemifrån räcker iallafall helgen ut. Hade vi saknat något mindre hade en av grannarna löst det, när han skulle cykla till affären inne i Oxelösund tog han ett varv och frågade alla om han skulle köpa med sig något, trevligt initiativ!

Kartbild från en ny favoritapp över Femöre

Bara en dryg kilometer från ställplatsen/hamnen ligger ett numera nerlagt militärt fort som givetvis kallas Femörefortet. Sommartid under normala förhållanden har de guidade turer men vi är för tidiga enligt kalendern. Oavsett kan man promenera runt och det finns en hel del kvarlämnat tillsammans med bra skyltar som förklarar vad det är.

Givetvis tog vi en runda dit när vi njutit ett tag i solen, hundarna måste ju få minst en promenad till!

En robot som givetvis saknar både motor, styrning och allt annat som krävs

Bra gångväg dit och de flesta platserna ligger längs Sörmlandsledens lilla runda ut på Femöre (rundslinga). Ett par platser där det varit (och fortfarande är) kanoner är i ganska ursprungligt skick med kanon eller ”bara” skyddskåpan.

Uppe vid en av kanonerna möts man av en vidunderlig utsikt och man förstår verkligen varför fortet placerades här när man inser att det stänger av hela Bråviken där bland annat ett kärnkraftverk byggdes i Marviken, verket blev aldrig aktiverat och blev senare konverterat för oljeeldning. Radaranläggningen täckte hela vägen upp till Nynäshamn, alltså nästan hela vägen hem för oss! Hela anläggningen bands samman av en 450 meter gång insprängd i berget.

Utsikt från en kanonposition

På väg tillbaka passerar man flera aktiva båtföretag/varv, bland annat det företag som hjälpte mina föräldrar att sälja sin segelbåt när de inte längre utnyttjade den tillräckligt.

Träbåtar enligt gammal modell är otroligt snygga, kolla reflektionen i skrovet!

Sjösättningstiden är här men all den verksamheten sker en bit bort från ställplatsen så den konflikten finns inte här.

Tillbaka till bilen, lite slappa och sen fixa mat, en köttbit på grillen med sallad som tilltugg satt bra!

Köttbit med lite sallad och Lohmanders bea!

Vi har fått något problem med TV-antennen så marksänd TV är just nu bara att glömma! Antennen är aktiv och verkar just nu inte få ström, jag ska kolla närmare på den när jag får tid och lust. Lösningen för oss är klar sen länge, vi har en Chromecast kopplad till TV’n. Det enda som krävs är vettig uppkoppling och ett delat nätverk. Heléns telefon fick vara nätverk och sen kollade vi på Masked Singer via Telia Play på min telefon, alla kanaler vi har hemma har vi med oss i appen så länge vi har uppkoppling.

Två mätningar av näthastighet, den övre utanför bilen och den längst ner vid bordet fram i bilen, lite bättre blir det om vi lägger telefonen i vindrutan.

För övrigt stor skillnad om beroende på om man är inne i husbilen med metallväggar eller sitter utanför,

Solnedgång i Oxelösund

Vid halv åtta var det inte mycket kvar av solskenet men då blir det istället underbart vacker solnedgång!

Vi blir nog kvar en natt till, finns mer natur att se på Femöre!

En kommentar

  1. Hej!

    Riktigt kul att se att Telia Play löste biffen med underhållningen på resande fot! Om ni är nyfikna på fler lösningar för era behov står vår dörr alltid öppen för er 🙂

    Ha en fortsatt fin söndag!

    Med vänliga hälsningar,
    Lina, Telia Kundservice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s