Några timmars vandring

Jag och hundarna (Helén jobbar i helgen) tog en tur ute på Gålö istället för en promenad här hemma.

Rutten runt delar av Gålö.
Vandring på Gålö från havsbadet till Morarna och tillbaka längs Gålöslingan

Sträckan är en del av ”Gålöslingan” och blev knappt 8 km. Turen går i omväxlande terräng, allt från asfalt till stora stenpartier. Som vanligt när vi är ute och rör oss i naturen tar vi det lugnt och passar på att vårda själen, vi var ute i nästan tre timmar och njöt hela tiden!

Träden som faller mot vattnet blir otroligt vackra!

Längs stranden finns flera träd som fallit ut mot vattnet och skapar perfekta ställen att sätta sig eller helt enkelt blivit underbart vackra skuplturer.

Undrar vad de spikarna har använts till?

Längs en del av leden finns det en massa ”spikar” i större stenar och direkt i berget, undrar vad de använts till? Handräcken? Platsen har precis som det mesta i vårt land en lång historia som jag inte är speciellt bra på.

Lugnt vatten och lugna svanar
Atlas spanar på svanar

I början av turen såg vi ett svanpar som simmade helt lugnt trots att jag och hundarna stod på stranden och fotograferade / höll koll på dem. Till och med Atlas som brukar vara rätt på när det gäller fåglar av alla de slag var rätt avslappnad. Underbart att kunna vandra i naturen utan att de jagar upp det vilt som finns.

Informationstavla

På vissa ställen finns det informationstavlor som berättar om platsen, naturen och djuren. Skyltarna har stått länge och de flesta behöver nog bytas ut om jag ska vara ärlig. Informationen är oftast läsbar och kan nog vara en bra start för många att få kontakt med naturen.

Fiskare

Inne i en vik såg vi några som fiskade i någon sorts båtar. Såg inte om de fick något men misstänker att de varit med förut.

Gålö Gärsar museum

Precis där slingan vänder ligger Gålö Gärsar som är ett hembygdsmuseum. Stängt idag men båten som ligger på baksidan är fin ändå.

Pigga hundar när vi ska ta rast.

Vi passade på att ta lite rast för att fylla på vattenförrådet och ta en banan. Även här finns informationstavlor om naturen och de olika lederna som går från platsen, jag valde att fortsätta att följa Gålöslingan men det finns andra som går tillbaka till havsbadet om den känns fel.

Tältplatser

En lite udda sak ute vid Morarna är de tältplatser som finns där. Platserna hyrs av skärgårdsstiftelsen och de får bygga en plattform som tältet ska stå på även om vissa nästan bygger hus… De ligger rätt fint nära stranden även om leden går mittemellan platsen och vattnet.

Som vanligt på Gålö infinner sig en längtan av att se och uppleva mer av naturen så vi åker nog snart tillbaka, förhoppningsvis även Helén. Då kanske vi tar husbilen och slår läger på campingen som vi trivs bra på.

En riktigt bra dag i skogen trots att regnet hela tiden hotade att börja, det kom ytterst lite under max 10 minuter av turen. Hundarna uppförde sig som vanligt och jag kunde njuta och fotografera naturen precis som det var tänkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s