Det nya ”normala”

Efter rätt många veckor upplever jag att de flesta av mina kollegor och elever har vant sig vid det nya ”normala”, alltså att inte gå till jobbet men på nåt sätt göra det ändå. Flera kollegor verkar sakna rutinerna men själv saknar jag mest att faktiskt träffa mina kollegor och elever på plats i fysisk form. Själv har jag precis som alla andra fått ändra mina rutiner och i mitt fall har jag ersatt bilkörning med hundpromenader som start och avslut på arbetsdagarna, betydligt trevligare, lugnare och säkert nyttigare också!

Mitt i bilden finns faktiskt en rätt stor älg!

Ändrade rutiner

Morgonpromenaden går ofta genom bostadsområdena kring Tungelsta och vi har faktiskt rätt gott om djur här, både vilda och mindre vilda, så det är rätt vanligt att jag ser rådjur men idag blev det en älg som visade sig! Mobilens kamera strulade givetvis så bilden ovan är tagen några sekunder för sent så istället för en älg på gräsmattan kan man precis skönja den i skogen om man vet var den är!

Hundarna

Den mesta tiden går dock givetvis till vår underbara valp, Knasen! Mycket energi kan man lugnt säga! Izidor accepterar honom och kan ibland leka lite tills det blir för mycket, då hoppar han upp i soffan dit Knasen ännu inte kommer upp. Atlas tycker mest att han är jobbig men samtidigt kan han inte riktigt låta bli att vara nyfiken, så länge som Knasen inte blir för närgången!

Izidor, Knasen och Atlas tillsammans med Husse

Träning

Utöver den normala vardagsträningen ser vi till att få tid för träning varje dag, 5 – 10 minuter räcker långt när det handlar om en liten valp som har så lätt att lära och samtidigt inte ska hinna bli trött eller uttråkad. Det här är första gången som vi redan från början har ”bestämt” att Helén ska ha huvudansvaret för träningen av Knasen, tidigare har det alltid varit jag som tagit den biten delvis beroende på att tidigare hade bara jag körkort och dessutom arbetar Helén nätter vilket brukar krocka med kursernas tider. Jag har med andra ord helt kunnat koncentrera mig på att filma det som görs och komma med förslag på hur det kan bli ännu bättre (man får vara försiktig när man undervisar sin fru) med utgångspunkt i alla kurser som jag gått med våra tre tidigare hundar. Helén är riktigt duktig och samspelet är otroligt bra när hon tränar med Knasen.

Så här kan det se ut när Helén och Knasen tränar.

Den första träningstanken vi hade var givetvis viltspår men än så länge testar vi mycket annat bland annat olika kontakt med dött vilt som gräsand till exempel.

Knasen hälsar på en död gräsand

Foton och film

Mängden foton man tar på sina hundar när man är fotointresserad är enorm! När vi skaffade Izidor undrade en av mina kollegor om jag inte gjorde något annat än att fotografera honom… Givetvis tar jag massor av kort även på de andra hundarna men fokus ligger som alltid på det senaste nytillskottet! Det som är lite nytt den här gången är att jag även filmar och håller på att leka en del med filmredigering som jag till viss del lägger upp på uppfödarens Facebook som kommentar på deras inspirationsinlägg gällande träning.

Teknik

Jag har sedan länge ägnat en del tid åt att efterbehandla bilder som jag tar i lite olika program. Det jag använder mest är ett enkelt ”gratisprogram” för att snabbt ändra ljus, justera storlek och lite annat som heter Faststone Image Viewer helt enkelt för att det går snabbt och gör det mesta jag behöver. Jag har tidigare använt Adobes produkter men tycker inte att produkterna är värda pengarna för en amatör som mig, är man proffs är det en annan femma! Bildhanteringen i Photoshop är ersatt av GIMP som är minst lika bra men lite knepigare att hitta tutorials till, jag har använt programmet av och till sedan tiden på KTH i början av milleniet. Filmredigeringsprogram har jag provat några stycken men för tillfället använder jag Kdenlive som jag anser är tillräckligt bra för mig utan att vara alltför krångligt för en nybörjare.

Planer den närmsta tiden

Under kristihimmelsfärd är planen att åka upp till Sundsvall för att hjälpa Patrik, Ellen och Junie att flytta till sin nya lägenhet, svårigheten är hundvakt som vanligt. De stora hundarna tar yngste sonen, Joakim, hand om men han arbetar på fredagen så vi kan inte åka förrän på just fredagen, några timmar kan de vänta på att han kommer hem men inte en helt dag. Knasen är lite knepigare, vi vill inte lägga för mycket ansvar på Joakim men troligtvis har vi en lösning om vi bara får kontakt med de som är aktuella för ”jobbet”. I ”värsta fall” får vi givetvis ta med honom men Ellen är allergisk mot hund så det är inte optimalt. Tanken har kommit upp att ta husbilen till Sundsvall för att ha ett smidigt boende med sig i så fall men vi vill helst inte stå på campingen som ligger en rätt bra bit utanför, det kanske går att ordna på något annat sätt men vi får se hur det blir. Jag avslutar med en bild på vårt underbara barnbarn Junie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s