Trappstegsforsen och Stekenjokk

Vi lämnade Vilhelmina och Kolgårdens camping för att fortsätta resan mot Stekenjokk. Vi började med ett besök på den lokala macken för att fylla upp med diesel, det är en bra rekommendation eftersom mackarna runt vildmarksvägen är rätt få och inte direkt de största kedjorna. När vi börjar komma igång ser vi Micke och Nilla som är ute och ”gör stan”. Vi valde bort vissa ställen där det enligt uppgift skulle vara en bra bit att gå på grund av Knasen som än så länge inte får vandra hur långt som helst. Första anhalten var en fors mellan Dimforsen och Trappstegsforsen som vi glömt vad den heter. En bra plats att stanna till på som rymmer några husbilar utan problem!

Redan denna fors var rätt häftig men inget mot vad som komma skulle! Under resans gång har vi sett mer forsande vatten på två dagar än vi normalt gör på ett år!

Vi åkte vidare mot Trappstegsforsen som rinner under en bro. Precis före bron finns en stor parkering, en grill, toalett mm. Vi kom dit precis innan alla andra kändes det som för det blev rätt fullt efter ett litet tag. Trappstegsforsen var ännu häftigare än den förra givetvis.

Trappstegsforsen är ett absolut måste om man åker Vildmarksvägen tycker i alla fall jag. Vi skippade att köpa mat och souvenirer i grillen men varsin glass satt fint innan vi tog oss ut från parkeringen och fortsatte mot Stekenjokk.

En av resans ”måsten” är ju att stanna uppe på Stekenjokk. I slutet av juni ligger det fortfarande kvar snö även om det mesta smält bort. När vägen snöröjs inför öppnandet varje år kan snön vara sju meter djup längs vägen.

Vi åkte från Vilhelmina i shorts och t-shirt och det räckte inte riktigt uppe på platån så vi satte på oss varsin tröja (fortfarande för lite egenligen) och tog ut hundarna så de fick röra lite på sig och njuta av snön, det var Knasens första möte med snö! Otroligt vacker landskap och vi hade dessutom tur med vädret, klart och inte speciellt kallt.

Efter Stekenjokk fortsatte vi mot Lia Ranch som vi hade tänkt ta nattläger vid men när vi kom dit öste det ner och vi tyckte inte att det kändes rätt av någon anledning så vi åkte vidare och hamnade till slut på en parkering vid Mesvattnet (om vi minns rätt) strax före Blåsjön. Mycket vackert även på den sträckan!

Vi har fricampat med bilen förut men nu verkar batteriet inte riktigt ha full kapacitet längre så vi fick hushålla lite med strömmen, solceller står på ”att-göra-listan”. Platsen vid Mesvattnet saknade alla faciliteter men vi har ju allt i bilen så vi klarar oss ändå. Vi fick palla upp lite grann men inte speciellt mycket. Vi kom som tredje bil, dessutom tredje bilen av samma märke! Lite goulash och bröd blev middagen eftersom det var allt vi orkade fixa.

Kvällen avslutades med att Helén gav mig storstryk i kortspel, tur vi inte spelade om vem som skulle diska… Vi kojade rätt tidigt och sov gott ända tills Knasen ville gå ut. Vi var först att lämna platsen och vi hade inte sett de andra röra sig ännu.

2 kommentarer

    • Det är underbart, både naturen och själva upplevelsen. I år var det tydligen lite väl mycket folk ibland men inte när vi var där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s