Järvsö

Från Falun åkte vi till Järvsö. Lite av en ”bocka av” plats som visade sig från en väldigt bra sida! Även om det vart lite regn första kvällen.

Lite dimmigt och lite regn första kvällen kan ge fina bilder

Våra kunskaper om Järvsö var inte stora innan vi åkte, vi kände mest till Lill-Babs och hennes museum. Muséet har flyttat till Stenegård som ligger på lagom avstånd från Järvsö camping som vi stod på oavsett om man går, cyklar eller tar bilen. Vi promenerade dit eftersom vädret skulle vara perfekt för hundarna med lite lagom värme, det tog kanske en kvart och på vägen passerar man turistbyrån med ett dansande par utanför.

Ett återkommande dansant par.

Precis bakom ligger stationen och man får följa vägen över spåren, ingen ansats till trottoar där, och sedan gå över en bro, med trottoar på bägge sidor, och då ser man den vackra kyrkan som verkar ligga på en egen liten ö.

Järvsö kyrka sett från bron

Stenegård är ett kulturarvscentrum där de har bland annat ett bageri som fortfarande bakar tunnbröd, givetvis köpte vi nybakt bröd som fortfarande var varma från ugnen!

Bageriet där vi köpte underbara tunnbröd

Det finns en fin trädgård med mestadels ätliga växter och en del konstverk, både av växter och i skulpturform.

Blomsterarrangemanget ovan är inspirerat av en klänning som skapats för Lill-Babs av Christer Lindarv för en show vid namn ”Hon är jag”. Klänningen finns givetvis på museet!

Museet ligger numera även det på Stenegård och Helén gick in själv, hundar är inte välkomna i de flesta husen… Väl värt ett besök och det kostade inte mycket att gå in. I år var det givetvis lite begränsningar på mängden besökare men det var inte någon kö utanför när vi var där.

Pojkarna fick vänta utanför.

Gott om parkering och tillräckligt stort för både husbilar och husvagnar, tror dock inte man får övernatta där.

En sak som är värd att tänka på är att det för närvarande saknas en vanlig mataffär i Järvsö eftersom den gamla tydligen brunnit ner och den nya inte hunnit bli färdig ännu. Det är löst med en självbetjäningsbutik men utbudet är begränsat.

Ica alltid öppet men inte speciellt stort!

Järvsö är väl annars mest känt som en cykelort sommartid numera men det är vi inte intresserade av, på campingen var det avancerade cyklar i åtminstone en tredjedel av ekipagen.

Vi stod på Järvsö camping som ligger mellan genomfartsvägen och järnvägen och sluttar en del. Innan vi åkte hade vi givetvis kollat på Google efter recensioner och den första gnällde otroligt över bil- och tågljud men vi valde ändå att åka dit. Visst hör man vägen och tågen men det störde inte oss i alla fall! De flesta var dock nöjda och så även vi. Ingen bokning, vi fick åka in och välja själva, hittade en rätt bra plats mitt i ungefär som lutade lite men inte mer än att vi löste det med lite klossar.

Klossar löser vinkeln på platsen.

Allt i form av servicehus etc finns och i receptionen finns det en liten affär med det absolut nödvändigaste. Vi kände oss väl mottagna och kan tänka oss att återkomma om vi åt det hållet igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s