Atlas har lämnat oss

På midsommar för snart tio år sedan följde vi valpningen i den kull som Atlas är en del av via SMS. Helena och Göran hade frågat oss om vi var intresserade av en valp ur den kullen och vi sa att blir det en hane över så tar vi den. Atlas blev tydligen över och fick sitt hem hos oss. På bilden ovan ligger han på rygg bland alla sina systrar, alltid lite annorlunda och speciell.

Det var två lite äldre herrar som tog emot honom med viss tveksamhet. Hasse var då elva år och hade slagit av på tempot en hel del när det lilla yrvädret kom in i flocken. Redan från start visade Atlas att han inte var rädd för gammelfarbrorn utan snarare ville vara nära just honom.

De två blev sedan nästan oskiljaktiga! Hasse fick en rejäl injektion av den livsglädje som Atlas tog med sig och en återkommande syn under de kommande åren blev de två tillsammans.

Det var inte bara två hundar som tog emot honom. Hela familjen tog emot honom med öppna armar. Joakim hade varit med på alla tillfällen hos Helena och Göran innan vi hämtade honom. Bilden nedan är dock betydligt senare.

Patrik och Atlas passade bra ihop med outsinlig energi hos dem båda, samtidigt som de kunde koppla av tillsammans.

Atlas visade sig vara en underbar men speciell hund att arbeta med. Lydnad började han och jag med direkt och han var bra på det även om vi inte direkt var tävlingsfärdiga, lydnad är inte en paradgren hon Welsh Springer Spaniel.

Han deltog i ett BPH där en av kommentarerna trots allt var att det var en ovanligt lydig Welsh Springer Spaniel!

Ett antal utställningar besöktes också där han alltid blev något av en domarfavorit med sin enorma glädje. En hel del bra resultat blev det även där.

Bäst trivdes han dock i skogen och speciellt med viltspår som blev Atlas och Heléns favoritaktivitet! Fyra snabbt avklarade spår i Sverige ledde till titeln Svensk Viltspårschampion och till den fogade han vid två års ålder även Norsk Viltspårschampion efter en resa tillsammans med Helena som fött upp honom! Det här var ett intresse och en aktivitet som följde honom genom resten av livet, dock utan att genomföra fler prov.

Atlas lämnar även en kull med fyra underbara valpar efter sig som föddes 2015.

För ett par veckor sedan började han hosta och ha lite problem med orken. De vi pratade med, som är kunniga inom hund, var rätt säkra på att det borde vara kennelhosta. Kennelhosta är besvärligt, speciellt för äldre hundar, och kan leda till lunginflammation. I tisdags blev han sämre med riktigt besvärlig andning och vi fick en tid onsdagen så Helén åkte till Nacka med honom. Där upptäcktes cancer när de röntgade lungorna och vi valde att låta honom somna in.

För sju år sedan fick Hasse somna in och året efteråt även Zimson. Båda hade uppnått mogen ålder men lämnade Atlas ensam kvar. Vi hörde oss för med Kennel Sangold och efter några månader hade han en ny kompis i Izidor och för snart två år sen kom Knasen till oss. Knasen är nu ensam kvar hos oss och har gått omkring och letat efter sina vänner några dagar men det börjar nog fastna hos honom att han är ensam kvar.

Tack för allt Atlas, SeVHC NoVCH Noble Activity Toro!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s