Vinterläge för husbilen

Underbara morgonbilder när vädret är rätt!

Vintern börjar närma sig och vår tid blir som vanligt allt mer bunden av annat, jobb och andra mycket trevligare saker. Husbilen är tömd på allt (?) som inte ska vara där under den kalla årstiden. Förhoppningsvis lyckades jag med tömningen av vattensystemet så jag slipper byta fler kranar på bilen, det var tålamodsprövande!

För de som inte vet så är det som måste tömmas givetvis vatten som kan förstöra mycket när det fryser (blandaren i duschen är ny för i år), allt som kan räknas som mat av möss och liknande skadedjur ska bort och givetvis allt som kan mögla som textiler och papper. Vi brukar ha en del handdukar och liknande kvar i bilen och till skillnad från många andra tar vi inte ut alla dynor och madrasser, så har vi gjort sen första husvagnen och det har funkat än så länge. Husvagnarna användes ju ibland på vintern på den plats de stod uppställda på så då ville vi inte behöva ta med oss alla grejer ut varje gång. Vi har ingen värme på i bilen och är inte troende på ”torrbollar” i ett väl ventilerat utrymme och på 14 år har vi inte haft några problem.

Utvändig tvätt är ett måste! I mitt fall använder jag just nu Abnet som späds ungefär enligt anvisningarna och sprayas på med trycksprutan, en relativt mjuk borste på skaft och en lång fristående stege gör arbetet hyfsat lätt. Oavsett verktyg tar det tid och kräver lite behagligt väder enligt mig så förra helgens ”värme” var välkommen.

En skitsak man inte får glömma är givetvis att tömma och rengöra toakassetten! Vi undviker att göra ”tvåan” i bilen så rengöringen är rätt luktfri tack vare de kemikalier som används och bra rutin vid tömning och vardagsrengöring. Nu är den urtagen ur bilen för vintern vilket vi inte brukar göra, men det kändes som en bra idé i år av någon anledning.

Givetvis är husbilen avställd under de perioder som den inte används, väldigt enkelt med appen ”Mina fordon”. Värt att göra om bilen har dygnsdebitering vilket gäller de flesta husbilarna. Skatten (och försäkringen) är ju rätt hög och jag slipper gärna betala in ännu mer än jag ändå gör till statens lekstuga.

Lite trevligt att den trots allt fortfarande får en del ström från solen även om det inte är mycket…

Jag gillar hösten (när det inte regnar för mycket) men när bilarna täcks av frost och is blir det svårt att tvätta husbilen. Lillbilen fick stå på gräsmattan när vi väntade besök och tanken är nog att den delen av gräsmattan ska bli grusas för just parkering av den bilen, Volvon får inte plats på längden.

Hösten är ju en bra tid för att fotografera i naturen när färgerna ändras från mest grönt till rött, gult, etc. Kan man dessutom få hundarna att sitta still samtidigt är lyckan total.

Andra hösten för Knasen och han fortsätter att vara knasig! De darrande, nästan döda, löven måste givetvis undersökas även om de sitter en bit upp i träden…

En av de roliga aktiviteter som kommer upp regelbundet är sammankomster med våra grannar. Underbara människor och god mat/dricka tillsammans med lite bastu eller något annat kul är ett perfekt recept för en trevlig (och lång) kväll tillsammans! Jag brukar inte lägga upp några bilder men i fredags blev barnen tillräckligt suddiga och alla var påklädda så varför inte?

Slutligen har vi tömt vårt uppblåsbara spabad från M-spa som fått jobba hårt hela sommaren och ända fram tills nu. Den ska fungera ända ner till -10 grader enligt tillverkaren men med tanke på hur lite vi använder den typen av bekvämligheter under vintern så tyckte vi att det var dags! Ett sista bad igår fick avsluta den säsongen men nu är den tömd på både vatten och luft och står och torkar i badrummet på övervåningen.

Nu kommer en vecka med jobb, Helén åker till Sundsvall redan på onsdag och jag får ge mig till tåls till på fredag. Joakim är snäll och tar hand om hundarna när vi åker iväg annars hade det blivit krångligt. När vi kommer hem är det lite ombytta roller, Helén jobbar en vecka och jag jobbar bara tre dagar dock helt utan elever eftersom det är ”läslov” eller som eleverna säger ”Höstlov!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s